Es recull de la premsa espanyola, 2014.05.11, que:

Per què rendeixen més en els estudis les dones? Tenen millors actituds i aptituds per a això? O és una qüestió cultural i social? D’una banda hi ha l’estadística, que diu, freda, que treuen millors notes. És un fet. D’altra el coneixement acumulat, que adverteix que les dades no entenen de matisos i que la conclusió més evident no ha de ser la correcta.

Les dades, tossudes, mostren que les noies superen els nois en tot l’espectre educatiu, des de Primària fins a la Universitat, passant per l’ESO i el Batxillerat. A la Secundària, el 80% de les joves a les que corresponia per edat graduar-se en 2012 ho va aconseguir. Els seus companys homes es van quedar en el 69,9%. En Batxillerat les diferències són encara més grans: el 59% de dones va aconseguir el títol enfront d’un 45,5% d’homes, segons recull l’estadística de resultats acadèmics en ensenyaments no universitaris del curs 2011-2012 del Ministeri d’Educació.

Al nostre país, com en molts altres, s’explica a classe i es treballa a casa. El treball a casa és molt més transcendent del que molts imaginen. El dia de demà els nostres alumnes no estudiaran la seva carrera universitària, o una altra classe d’estudis, a les aules de qualsevol facultat. Acudiran a les aules a obtenir informació i a relacionar-se, però estudiaran la seva carrera a l’habitació de casa seva, del col·legi major, de la pensió, o del pis d’estudiants. Superen els estudis superiors els estudiants autònoms, els professionals del treball personal, els estudiants amb uns recursos que només es desenvolupen amb anys de pràctica. Per això nosaltres som partidaris de les tasques a “casa” durant la secundària i el batxillerat.

Encara l’educació de les nenes a la llar corrent i vulgar és més disciplinada que la del nen. Les noies obtenen millor rendiment perquè se’ls educa, per cultura, el motor intern de l’autoexigència, fan perquè estan habituades a fer i no els suposa un esforç. Les noies solen tenir desenvolupada la voluntat gràcies a l’estil educatiu que el noi no té. Quan el psicopedagog ensinistra en hàbits d’estudi es troba menor resistència a les noies que en els nois a l’hora de instaurar.

Jorge Catalán Peña

Psicòleg del CPA

FacebookTwitterGoogle+Compartir